Паулина Станчева
(1907-1991)

Калиопа Костова Паласакева (Паулина Станчева) е родена на 31 Януари 1907 г. в град Бургас. Детството й преминава в игри край морето, надбягвания с велосипеди и стрелби на стрелбището. Като ученичка в ІV клас, тя съчинява една игра-приказка "Принцеса Мая и проклетите пирати", която нейните съученици изпълняват с голямо удоволствие.
Паулина Станчева вижда децата като най-прелестната украса на земята, тя ги обича, уважава, тя им се доверява и безкористно раздава. На своите малки приятели тя е отделила съкровени творчески мигове. По-известни нейни книги, написани за децата са "Горско училище" - стихове, "Марийкината рокличка" - поемка, "Момчето с котвата" - разкази, "Момчето и кучето" - поемка за деца, "Шарено детство" - разкази, малки разказчета за Ани от книжката "Умница", поемата "Двете братчета и Суска", "Д'Артанян се връща победител" и други.
Творчеството, оставено от Паулина Станчева за децата не е голямо по обем, но то е жанрово разнообразно, богато тематично, високо художествено, актуално, с едно активно присъствие на детето в него и най-важното - създадено от нея с много любов и уважение към малкия читател.

Момчето с хубавото име